Evaluarea bolilor pancreatice poate fi dificilă din cauza inaccesibilității pancreasului. Există o varietate de afecțiuni ale pancreasului, dar cele mai „populare” sau considerate bolile acestui secol sunt: pancreatita acută, pancreatita cronică, pancreatita ereditară și cancerul pancreatic.

Potrivit Fundației Naționale a Pancreasului din SUA, există mai multe metode de evaluare a pancreasului. Testele inițiale ale pancreasului includ un examen fizic, care este dificil, deoarece pancreasul este adânc în abdomen, lângă coloana vertebrală.

Testele de sânge sunt adesea utile pentru a determina dacă pancreasul este implicat într-un anumit simptom, dar pot fi înșelătoare. Totuși, există o serie de simptome comune pe care le poți sesiza în cazul în care ai un pancreas bolnav. De exemplu, semnele și simptomele pancreatitei pot varia, în funcție de tipul pe care îl experimentați.

Pancreatita acută este un atac brusc care provoacă inflamație a pancreasului și este, de obicei, asociată cu dureri abdominale superioare severe. Durerea poate fi severă și poate dura câteva zile. Alte simptome ale pancreatitei acute includ greață, vărsături, diaree, balonare și febră. Cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute sunt calculii biliari. Alte cauze includ consumul cronic de alcool, afecțiuni ereditare, traume, medicamente, infecții, anomalii electrolitice, niveluri ridicate de lipide, anomalii hormonale sau alte cauze necunoscute. Tratamentul este, de obicei, de susținere cu medicamente care nu prezintă vreun beneficiu. Majoritatea pacienților cu pancreatită acută se recuperează complet.

În cazul pancreatitei cronice, lucrurile stau diferit. Este o tulburare progresivă asociată cu distrugerea pancreasului. Boala este mai frecventă la bărbați și se dezvoltă, de obicei, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Inițial, pancreatita cronică poate fi confundată cu pancreatita acută, deoarece simptomele sunt similare. Cele mai frecvente simptome sunt durerea abdominală superioară și diareea. Pe măsură ce boala devine mai cronică, pacienții pot dezvolta malnutriție și pierderea în greutate. Dacă pancreasul este distrus în ultimele etape ale bolii, pacienții pot dezvolta diabet zaharat.

Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul cronic de alcool. Cauzele suplimentare includ fibroza chistică și alte tulburări ereditare ale pancreasului. Pentru un procent semnificativ de pacienți nu există o cauză cunoscută. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina alte cauze ale bolii.

Tratamentul pentru pancreatita cronică depinde de simptome. Majoritatea terapiilor se concentrează pe managementul durerii și pe suport nutrițional. Suplimentele orale cu enzime pancreatice sunt folosite pentru a ajuta la digestia alimentelor. Pacienții care dezvoltă diabet au nevoie de insulină pentru a controla glicemia. Evitarea consumului de alcool este esențială pentru terapie.

Căutați imediat asistență medicală dacă durerile abdominale sunt atât de severe încât nu puteți sta pe loc sau nu puteți găsi o poziție care să vă facă mai confortabil.

Un alt tip de pancreatită este cel ereditar. În unele cazuri, pancreatita este legată de anomalii moștenite ale pancreasului sau intestinului. Atacurile acute recurente de pancreatită la începutul vieții (sub 30 de ani) pot evolua adesea spre pancreatită cronică. Cea mai frecventă tulburare moștenită care duce la pancreatită cronică este fibroza chistică. Cercetări recente demonstrează că testarea genetică poate fi un instrument valoros în identificarea pacienților predispuși la pancreatită ereditară.

La fel ca și în pancreatita cronică, pancreatita ereditară este o boală progresivă cu risc crescut de probleme permanente. Pacienții cu aceste tulburări pot avea dureri cronice, diaree, malnutriție sau diabet. Tratamentul se concentrează pe controlul durerii și pe înlocuirea enzimelor pancreatice.

Există o serie de factori care cresc riscul de pancreatită.

Printre acestea sunt: consumul excesiv de alcool. Cercetările arată că consumatorii mari de alcool (persoanele care consumă patru până la cinci băuturi pe zi) prezintă un risc crescut de pancreatită. Un alt factor este fumatul. Fumătorii au în medie de trei ori mai multe șanse de a dezvolta pancreatită cronică, în comparație cu nefumătorii. Vestea bună este că renunțarea la fumat reduce riscul cu aproximativ jumătate. Alți doi factori sunt obezitatea și istoricul familial de pancreatită. Rolul geneticii devine din ce în ce mai recunoscut în pancreatita cronică. Dacă aveți membri ai familiei cu această afecțiune, șansele voastre cresc - mai ales atunci când sunt combinate cu alți factori de risc.

Recomandam sa verificati aici ofertele noastre

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail