În ultimii 30 de ani, numărul de adulți cu hipertensiune arterială a crescut de la 650 milioane la 1,28 miliarde, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape jumătate dintre acești oameni nu știau că au hipertensiune arterială. Și mai puțini cunoșteau despre faptul că hipertensiunea arterială crește riscul unei persoane de a face boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi.
Cercetările au arătat că anumite alimente pot scădea tensiunea arterială. Am selectat o serie de alimente care te pot ajuta să previi hipertensiunea.
Iată ce îți recomandămedicii să incluzi în dieta ta zilnică. Combinarea acestor alimente în dietă poate duce la beneficii pe termen lung pentru sănătate.
1. Mure
Afinele și căpșunile conțin compuși antioxidanți numiți antociani, un tip de flavonoid. Într-un studiu mai vechi, cercetătorii au analizat datele a peste 34.000 de persoane cu hipertensiune arterială. Cei care consumau produse cu conținut mai mare de antociani, în principal afine și căpșuni, au înregistrat un risc mai mic de hipertensiune arterială decât cei cu un aport scăzut de antociani.
2. Banane
Bananele conțin potasiu, care poate ajuta la gestionarea hipertensiunii. O banană de mărime medie conține aproximativ 422 de miligrame de potasiu. Potrivit Asociației Americane a Inimii, potasiul reduce efectele sodiului și atenuează tensiunea din pereții vaselor de sânge. Biroul suplimentelor alimentare recomandă bărbații să consume zilnic 3400 mg de potasiu, iar femeilor - 2600 mg. Alte alimente bogate în potasiu: caise, linte, prune uscate, dovleac, cartofi. Persoanele cu boli de rinichi ar trebui să consulte un medic înainte de a-și mări aportul de potasiu, deoarece prea mult poate fi dăunător.
3. Sfecla
Consumul de suc de sfeclă poate reduce tensiunea arterială pe termen scurt și lung, deoarece conține nitrat alimentar. Un studiu din 2015 a descoperit că persoanele cu hipertensiune arterială care au băut 250 de mililitri (aproximativ 1 cană de suc de sfeclă roșie) în fiecare zi, timp de patru săptămâni, au avut tensiune arterială mai scăzută.
4. Ciocolata neagra
Cacao, un ingredient în ciocolata neagră, conține flavonoide, un antioxidant care ajută la reducerea tensiunii arteriale, conform AHA. Astfel că, o cantitate mică de ciocolată poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Se sfătuiește, totuși, ca oamenii să-l mănânce pentru că le place, nu din motive de sănătate. Totodată, ciocolata nu trebuie inclusă în dieta zilnică, ci doar o dată la câteva zile. În caz contrar, ar putea avea și efecte negative asupra sănătății.
5. Kiwi
O porție zilnică de kiwi poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu. Astfel că, persoanele care au mâncat trei kiwi pe zi, timp de opt săptămâni, au observat o reducere mai semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice decât cei care au mâncat un măr pe zi pentru aceeași perioadă. Autorii studiului notează că acest lucru se poate datora substanțelor bioactive din kiwi. Kiwi-urile sunt, de asemenea, bogate în vitamina C. Persoanele care consumă aproximativ 500 mg de vitamina C pe parcursul unei zile, timp de aproximativ opt săptămâni, au observat îmbunătățiri semnificative ale tensiunii arteriale.
6. Pepene verde
Pepenele verde conține un aminoacid numit citrulină. Corpul transformă citrulina în arginină, iar acest lucru ajută organismul să producă oxid nitric, un gaz care relaxează vasele de sânge și încurajează flexibilitatea arterelor. Aceste efecte ajută la fluxul de sânge, care poate scădea tensiunea arterială ridicată. Intr-un studiu realizat în 2019, 27 de persoane au consumat fie suc de pepene verde, fie altă băutură înainte de antrenament. Femeile care au băut suc de pepene nu au experimentat o creștere a tensiunii arteriale după exerciții fizice, deși bărbații au făcut-o.
7. Ovăz
Ovăzul conține un tip de fibre numite beta-glucan, care poate avea beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv pentru tensiunea arterială. Un studiu din 2020 menționează că ingredientele prezente în ovăz pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și la protejarea sănătății inimii.
8. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt bogate în nitrați, care ajută la controlul tensiunii arteriale. Unele cercetări sugerează că consumul a cel puțin o cană de legume cu frunze verzi, pe parcursul unei zile, poate scădea tensiunea arterială și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Exemple de legume cu frunze verzi: varză, varza kale, spanac.
9. Rodii
Rodiile conțin antioxidanți și alte ingrediente care pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei. Un studiu mai vechi din 2012, oferă dovezi că consumul zilnic a unei căni de suc de rodie, timp de 28 de zile, poate scădea tensiunea arterială ridicată pe termen scurt. Oamenii pot consuma rodii sau sub formă de suc. Când cumpărați suc de rodie preambalat, verificați pentru a vă asigura că nu există zahăr adăugat.
10. Scorțișoară
Scorțișoara poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, conform unui raport medical din 2020. Autorii au descoperit că consumul de până la 2 grame de scorțișoară, pe parcursul unei zile, timp de opt săptămâni sau mai mult, reduce tensiunea arterială la persoanele cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mult.
Verifica ofertele noastre medicale pentru medicina interna