Nu o să îți vină să crezi câte beneficii poate să îți aducă banala banana. Este cel mai cultivat fruct și există de peste 7.000 de ani. În fiecare an, sunt consumate aproximativ 100 miliarde de banane, așa că nu lipsesc din alimentația nimănui.

Bananele conțin substanțe nutritive importante necesare pentru corp și minte. Mai exact, sunt o sursă important de Potasiu și oferă micronutrienți precum Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B6, Fier, Magneziu și Sodiu. Sunt, de asemenea, bogate în fibre și proteine.

Dar, iată de ce este bine ca bananele să nu îți lipsească din alimentație:

1. Te ajută să menții colonul curat;

2. Bananele produc bunăstare;

3. Îmbunătățesc imunitatea;

4. Sunt grozave pentru inimă;

5. Te ajută să ai oase puternice.

Dacă mănânci banana, intestinul va fi ajutat de conținutul ridicat de fibre. Cei de la Universitatea Harvard vorbesc despre cum ajută la o mișcare intestinală regulate, așa că previne disconfortul diareei și pe cel al constipației.

Așadar, trebuie să știi că o banana conține 12% din necesarul zilnic de fibre al organismului și poate ajuta la normalizarea digestiei. Cele mai bine pentru asta sunt bananele verzi.

Dacă ești îmbalonat, asta se întâmplă pentru că îți lipsesc bacteriile intestinale necesare. Există 40 de miliarde de bacterii în corpul nostru, iar majoritatea trăiesc în intestine. Și bananele sunt o sursă excelentă de prebiotice, care ajută bacteriile să înmulțească.

Bananele te ajută să fii binedispus

O să te fac să zâmbești, dar bananele te pot face fericit! Există studii care arată că dieta are efect asupra chimiei creierului și deci produce sentimente de fericire și bunăstare. Bananele conțin serotonină, care este hormonul cheie ce ne

stabilizează starea de spirit, dar și sentimentele de feiricire. Sunt și o sursă de Vitamina B6, care ajută la producerea de serotonină în creier.

Așadar, un studiu din 2008, publicat în British Journal of Nutrition arata că o dietă bogată în Potasiu a ajutat la ameliorarea depresiei și a tensiunii participanților. Iar Dr. Caroline Longmore leagă depresia de nivelul scăzut de serotonină. Dacă simțiți că nu stați bine cu moralul, ar fi potrivit să vă faceți un smoothie cu banana.

Bananele îmbunătățesc imunitatea

Bananele sunt prebiotice, sprijină formarea tipului potrivit de bacterii intestinale pentru ca organismal să aibă capacitatea de a lupta cu bolile. Așa că cercetătorii spun că o cantitate de proteine, acizi grași esențiali și cel puțin 11 vitamine și minerale lucrează pentru menținerea sistemului imunitar sănătos.

Așa că o banană reprezintă 2% din portul zilnic recomandat de 5 dintre 11 nutrienți: Fier, Zinc, Vitamina A, Seleniu și proteine.

Iar o singură banană poate furniza până la 11% din necesarul zilnic de Vitamina C, care este esnețial pentru a produce celule albe în sânge, blocul de bază al sistemului imunitar.

Aceasta a fost concluzia unei cercetări din 2009, publicată în Food Scince and Technology Research. Banalele mai coapte ajută la creșterea globulelor albe din sânge de 8 ori mai mult față de bananele crude. Iar bananele roșii au un conținut mai mare de vitamina C decât cele galbene.

Bananele sunt grozave pentru inimă

Potasiu este un electrolit mineral necesar celulelor din nervi și mușchi. Regleză funcția inimii și echilibrează fluidele, care sunt cruciale în reglarea tensiunii arteriale. Iar deficitul de Potasiu poate duce până la hipertensiune. O singură banana are 12% din aportul zilnic necesar de Potasiu.

Te ajută să ai oase puternice

Când ne gândim la oase puternice primul lucru care ne vine în minte este Calciul. O banană conține 1% din decesarul zilnic de Calciu al organismului, dar ajută organismal la absorbția calciului. Totodată, bananele au un conținut ridicat de Postasiu, așa că și asta te ajută să ai oase puternice. Studiile au arătat că persoanele care au aport mare de Potasiu au oase mai puternice, cu risc redus de osteoporoză.

Vrei să fii la curent cu ultimele discounturi medicale?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

mail